Wat tips voor het paardrijden

Velen zijn u voorgegaan met paardrijden. De meeste succesvol, maar anderen ook niet. Op het moment dat er daadwerkelijk begonnen wordt, moet eigenlijk alles al tot in de puntjes voorbereid zijn. Als dit in orde is, geeft dat een zekere rust en komt er niemand voor verassingen te staan als er eenmaal begonnen wordt.

Verzorging is een ding wat al onder cohorse-965582_960_720ntrole zou moeten zijn. De verzorging en behandeling van het paard zijn hier onderdeel van. Er wordt vaak gezegd dat hier bijna evenveel van geleerd kan worden als van het paardrijden zelf. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is in de eerste periode het devies. Dit zal uiteindelijke leiden tot een goede verstandshouding tussen mens en paard, waardoor een goede samenwerking ontstaat.

Naast een sessie paardrijden is het zorgen voor een paard minstens net zo belangrijk. Kijk voor het afzadelen even na of dat het paard nog steeds ┬┤warm┬┤ is. Dit kan door op de borst te voelen. Is dit het geval, dan doet u er goed aan om nog rustig een stukje door te lopen om zodoende het paard de tijd te geven om af te koelen. Als de borst al koud aanvoelt kunt u met een gerust hart beginnen aan het afzadelen.

In het begin is het aan te raden om nog niet te snel helemaal alleen met het paard op pad te gaan. Toezicht van een ervaren ruiter of trainer kan heel goed helpen om als het ware de puntjes op de i te zetten. Ook al denkt iemand al alles te weten, er is altijd meer te leren. Dit kan door de juiste kennis te vergaren van personen die al jaren bekend zijn met het paardrijden. Pas als er dusdanig veel uren gemaakt zijn en geoefend is, is het raadzaam om helemaal alleen te beginnen.