Veiligheid tijdens het paardrijden in Nederland

Dit is een thema waar men niet omheen kan. Het is onlosmakelijk met de paardensport verbonden. De reden hiervoor is dat blessures nu eenmaal kunnen voorkomen. Paarden zijn grote dieren en als iemand daar afvalt, kan dat problemen opleveren. Om een goede veiligheid zoveel mogelijk te kunnen waarborgen zijn een goede voorbereiding en uitrusting beiden van groot belang. Voor meer informatie zijn er zelfs speciale websites over de veiligheid tijdens het paardrijden in Nederland. Dit is alleen maar goed en maakt het eenvoudiger voor ruiters om allerlei informatie te vergaren om zoveel mogelijk ongelukken te voorkomen. Dat er af en toe iets gebeurt, is moeilijk uit te sluiten. Maar met een bepaalde vorm van voorbereiding en voldoende kennis kan al een hoop voorkomen worden.

In Nederland is in het begin van deze eeuw een stichting in het leven geroepen om de veiligheid tijdens het paardrijden zoveel mogelijk te waarborgen. Onderdeel hiervan is de inrider-616710_960_720voering van het veiligheidscertificaat. Dit kwam er zodat er gecontroleerd kan worden of de vele accommodaties die de paardensport heeft in Nederland aan alle eisen voldoen. Zo kan iedereen die lid wil worden van een vereniging of manege er zeker van zijn dat deze de juiste veiligheidsmaatregelen toepast.

Om als accommodatie zo´n certificaat te vergaren, zullen er eerst een aantal waarnemers van de Stichting Veilige Paardensport, zoals de stichting genaamd is, langskomen. Deze beoordelen of er aan alle eisen voldaan wordt. Als dit het geval is, wordt er een veiligheidscertificaat uitgereikt wat de vereniging het recht geeft om lid te worden van de FNRS. Hieraan kunnen mensen dan weer zien dat een vereniging of manege goedgekeurd is. Let hier dus zeker op vooraleer u besluit ergens lid te worden. Ook in het buitenland gelden vaak dit soort regelingen, al kunnen de eisen wel per land verschillend zijn.