Therapeutisch paardrijden in Nederland

Ondanks dat therapeutisch paardrijden al millennia oud is, heeft het vrij recentelijk zijn intrede gedaan in Nederland en andere delen van Europa. In het begin van de twintigste eeuw kwam het voor het eerste echt naar Europa. Dit gebeurde in Nederland pas veel later, namelijk aan het eind van de jaren tachtig van diezelfde eeuw. Het kwam dus allemaal wat later aan in ons land, maar therapeutisch paardrijden in Nederland is vandaag de dag uitgegroeid tot een algemeen geaccepteerde vorm van therapie die een hoop mensen al geholpen heeft en dit ook zeker zal doen in de toekomst. We besteden nu aandacht aan de twee bekendste vormen van therapeutisch paardrijden, dit zijn Equitherapie en Hippotherapie.

Equitherapie

Momenteel is er nog geen officiĆ«le opleiding voor aspirant equitherapeuten. Maar er is wel een stichting, genaamd SHP3704423141_a530dba24d_z-E (Stichting Helpen met Paarden – Equitherapie) en deze zorgt ervoor dat er binnen het land ontwikkelingen plaats blijven vinden op dit gebied. De therapie focust zich op de omgang met paarden. Het goede gevoel dat dit geeft, heeft een
rustgevende en goede uitwerking waardoor mensen zich prettiger gaan voelen. De behandelingen richten zich niet alleen op degenen met lichamelijke problemen, maar ook op personen met psychische klachten.

Hippotherapie

Het grote verschil met het eerder omschreven equitherapie is dat deze vorm van therapie louter voor de behandeling van lichamelijke ongemakken is. Dit concentreert zich dus ook meer op het medische gedeelte. Houding en eventueel de verbetering hiervan spelen een grote rol in de therapie. Door bepaalde delen van het menselijk lichaam te stimuleren wordt de persoon die behandeld wordt geholpen om van verschillende kleine pijntjes of hardnekkigere klachten af te kunnen komen. De rol van een therapeut is helpen met de juiste houding bij de ruiter en het paard zo te instrueren dat het de berijder al zoveel mogelijk helpt.