Paardrijdkunst door de eeuwen heen

In de oertijd jaagden primitieve volkeren op paarden om in hun levensbehoeften te voorzien. Paardenvlees was voor hen een delicatesse, paardenmelk gaf de nodige kracht en ze gebruikten de huid om zich warm te houden.

Gaandeweg ging de mens echter beseffen dat paarden voor hen heel wat meer konden betekenen. Paarden waren sterke dieren die lasten konden dragen die voor de mens veel te zwaar waren. Bovendien waren ze een ideaal vervoermiddel en konden ze helpen het land te bewerken. Het paard werd als het ware de dienaar van de mens.

In de westerse wereld gebruikten de Grieken en de Romeineknights and horsen paarden niet alleen als lastdier, maar werden paarden ook ingezet tijdens veldslagen. Hiervoor moest een paard niet alleen wendbaar zijn, maar moest de ruiter ook een perfecte controle hebben. De grondlegger van de paardrijd kunst was dan ook een Griek. De naam van deze Griekse krijger was Xenophon. Xenophon was niet alleen een krijger, maar ook heel geletterd. Het was hij die het eerste boek over de paardrijd kunst schreef. Het werk heette Peri Hippikes, wat betekent ‘over de rijkunst’.

In de Middeleeuwen waren het vooral ridders die bedreven waren in de paardrijdkunst. Al vroeg werden zowel de ridders als de paarden opgeleid om samen ten strijde te trekken. Het paard moest sterk genoeg zijn om de ridder, zijn wapenuitrusting en zijn harnas te dragen, maar daarnaast ook wendbaar en onbevreesd en het moest gehoorzamen aan zijn ruiter.

Het was pas na de Middeleeuwen dat de paardrijd kunst niet alleen maar in het teken van oorlogvoering stond. Het duurde echter tot het einde van de achttiende eeuw vooraleer de paardrijd kunst als een echte discipline werd beschouwd. Niet alleen moest een paard zijn ruiter perfect kunnen gehoorzamen, de paarden moesten er ook tot in de puntjes verzorgd uit zien.

Tot op de dag van vandaag is het uiterlijk van een paard heel belangrijk. Zo verscheen er een tijdje terug een bijzonder artikel op de website van de Telegraaf over het uiterlijk van paarden. Frederik the Great, een Fries paard, is onlangs uitgeroepen tot de meeste sexy hengst ter wereld.