Leren paardrijden

Als u wilt leren paardrijden zijn er een hoop factoren om in acht te nemen van tevoren. Het nemen van lessen kan helpen als eerste duwtje in de rug. Het is gebruikelijk om nog geen eigen paard te hebben voordat er begonnen wordt aan de sport. De meeste mensen willen er immers zeker van zijn dat het iets is wat ook op lange termijn gedaan gaat worden. Bovendien is het aanschaffen van een paard of een pony zeker geen goedkope aangelegenheid. Indien dit niet het geval is, is lid worden van een manage een prima begin. Zelfs als u nog niet weet of u gaat rijden of durft te rijden kan hier ook qua verzorging al het één en ander geleerd worden.

Voor iemand die wel al de luxe heefhorse-164740_960_720t om een paard te bezitten zijn er meerdere opties. Lid worden van een vereniging die is aangesloten bij de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) geeft het recht om me te doen aan wedstrijden. Dit kan uiteraard ook als er op dat moment nog geen interesse is om wedstrijden te rijden, maar u dit later overweegt.

Lessen

Voor mensen zonder eigen paard is er in Nederland een ruime keuze aan maneges. Er wordt aangeraden altijd te kiezen voor een manege die veiligheid hoog in het vaandel draagt. Hier is een keurmerk voor, zodat beginners makkelijk een veilige en kwalitatief goede maneges kunnen herkennen, dit is het zogenoemde FNRS keurmerk. Bij deze maneges zal u ook een ´ruiterpaspoort´ krijgen, waarin uw vorderingen van het begin af aan bijgehouden worden.

Al in het bezit van een paard? Word dan lid van een KNHS vereniging. Er zijn vele verschillende soorten verenigingen voor zowel wedstrijdruiters als degenen die geen wedstrijden rijden. Zoek een vereniging op bij u in de buurt en ga eens informeren naar de mogelijkheden.