Het verbeteren van de houding tijdens het paardrijden

Een zeer bepalende factor tijdens het paardrijden is de houding. Als deze niet goed is, kan dat na verloop van tijd zeer onprettig worden. Wees dus op uw hoede en zorg ervoor, door behulp van training, dat de juiste houding aannemen een automatisme gaat worden. Als dit fout uitgevoerd wordt, merkt een ruiter dit vanzelf. Er zal van allerlei spieren gebruik gemaakt worden die normaal niet nodig zijn bij het paardrijden. Dit zal klachten als gevolg hebben wat er weer voor zorgt dat er minder plezier aan de ervaring in zijn geheel zal beleefd worden. Dit zal niet alleen voor de ruiter gelden, maar evenwel voor het paard.

Maar waar moet nu daadwerkelijk op gelet worden bij de houding? Het hoofdpunt, om het zo maar te zeggen, is toch echt het aanvoelen van een paard. Door op een goed ritme mee te gaan op de bewegingen die het maakt, verlicht u de druk op het lichQuarter_Horse_Hunteraam en de spieren, met een veel natuurlijker gevoel tot gevolg. Dit gaat gecombineerd met een zekere controle van het eigen lichaam. Wanneer deze er niet is, zal het hoofdpunt moeilijk zijn om goed uit te voeren. Wat al helpt is om zo min mogelijk angst te hebben, aangezien het paard dit aan zal voelen waardoor het ook minder gemakkelijk zal bewegen. De lichaamstaal moet rust uit stralen.

Dit alles is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Mocht het moeilijk zijn om het bovenstaande uit te voeren, dan kunnen de volgende tips helpen bij het verbeteren van de houding tijdens het paardrijden in Nederland.

  • Houd uw hoofd rechtop
  • De schouders moeten licht naar achteren staan
  • De borst moet iets vooruit
  • De bovenarmen moeten ontspannen zijn
  • Houd de bovenbenen ontspannen naar beneden

Dit is slechts het topje van de ijsberg, maar zeker een goed begin. Probeer zoveel mogelijk aan te leren hier continue aan te denken.