De verschillende disciplines van paardrijden in Nederland

In ons land wordt de paardensport al door vele mensen beoefend. Maar ´paardrijden´ is een vrij ruim begrip. Er zijn namelijk zoveel onderdelen en disciplines van het paardrijden in Nederland dat het de moeite waard is om hier wat over te leren en dit nader te bestuderen. We zullen de grootste, meest populaire disciplines omschrijven en als informatie de andere disciplines ook een kleine vermelding geven.

Dressuur

Het onderdeel dressuur staat in Nederland gelijk aan vele succesverhalen. Het is één van de Olympische paardensport disciplines en dat weten de meesten maar al te goed. In het verleden werden hierin namelijk al meerdere malen medailles gewonnen door ons land, vaak was dat nog goud ook. Het doel van de dressuur is om de ultieme band tussen paard en de ruiter te laten zien. Het paard moet totaal op het gemak zijn waardoor het de kür, zoals een uitvoering genoemd wordt, optimaal uit kan voeren.

Springen

Ook dit is een Olympische discipline heeft in het verleden al eens tot Nederlands successen geleid. De bedoeling van dit onderhorse-rider-1335374124Zdmdeel is om het parcours, wat tussen de tien en dertien hindernissen heeft, zonder fouten te maken te voldoen. Er wordt door de jury ook gekeken of het paard in de juiste lijn loopt, dit kan dus ook punten kosten als het niet gebeurd. Het laten vallen van een balk of niet meewerken van het paard kan ook strafpunten als gevolg hebben. Er is ook nog een vastgestelde limiet qua tijd die niet overschreden mag worden.

Springen en dressuur zijn veruit de populairste onderdelen van het paardrijden, zeker in Nederland, maar ook vaak daarbuiten in rest van de wereld. Er is echter nog veel meer, hieronder nog een aantal onderdelen die zeker een waardevolle vermelding verdienen:

  • Reining
  • Endurance
  • Eventing
  • Horseball
  • Voltige
  • Mennen en Para
  • Aangespannen sport