De beste houding voor paardrijden

Essentieel om plezier te hebben in het paardrijden is een goede houding. Zonder goed op het paard te zitten, kunnen er naar verloop van tijd vervelende klachten optreden. Dit is zeker niet nodig. Met de juiste kennis van tevoren is het dan ook zeker mogelijk om een houding aan te nemen die ervoor zorgt dat er geen hinder ondervonden wordt, hoe vaak er ook gereden wordt.

Natuurlijk is het niet gemakkelijk om de juiste houding te omschrijven. Dit hangt immers sterk af van het paard en de ruiter die het paard berijdt. Wel moet de ruiter er altijd voor zorgen een zo prettig mogelijke houding te creëren voor zichzelf en voor het paard. Dit kan zeker tijd in beslag nemen, maar is niet onmogelijk. Voor een goede band tussen mens en paard zal dit ook een positieve uitwerking hebben.

Door een juiste houding aan te nemen ontstaat er meer controle waardoor het paard zich beter op zijn gemak zal voelen. Een goede balans tijden het rijden is hiervan een goed voohorse-608249_960_720rbeeld. Als een ruiter geen goed evenwicht heeft, zal dit een slechte invloed op de prestaties van het paard hebben. Probeer dus aan te voelen wat goed is. Een goede balans heeft als gevolg dat er eenvoudig met de bewegingen mee kan worden gegaan. Dit vergt oefening en geduld, maar is dat meer dan waard voor een goed eindresultaat.

Tot slot: Wat is dan nu een goede houding? De ´ideale´ houding, voor zover daar al over gesproken kan worden, is natuurlijk, met de rug gerecht en midden in het zadel. Een zekere vorm van ontspanning is ook geboden. Om dit te kunnen bewerkstelligen zal het zadel precies de juiste maat moeten hebben, en de beugels precies de juiste lengte. Ontspannen blijven is ook nodig, zeker omdat de bewegingen van het paard dan beter opgevangen kunnen worden.